En aquest pas veurem com modificar el firmware del nostre router per tal de poder-nos connectar a la xarxa de guifi.net.


Abans de començar Com que hem de treballar sobre el nostre router, el treiem de la caixa estanca i anem a un lloc més còmode per facilitar el treball.

Avís important La modificació del firmware comporta uns riscos, tals com la inutilització del router si no es realitza correctament. Es aconsellable que aquest pas es realitzi saben els que es fa i seguint al peu de la lletra els passos que venen a continuació. En cas de dubte i/o por a inutilitzar el router deixeu que algú amb experiència en el tema us doni un cop de mà. Els autors de la guia no es responsabilitzen dels danys que pugui patir el vostre router.

Procediments

Connectem el router amb el transformador i l’endollem. Agafem el cable de xarxa i el connectem, un extrem a l’ordinador i l’altre a un dels ports que té el router (en aquest cas el primer).

Connectem el router

Ara hem de configurar l’interfície de xarxa del nostre ordinador per tal de poder comunicar-nos amb el router. Per això anem a l’apartat conexiones de red del windows, que trobarem al Panel de control.

Conexiones de red

Veurem varies icones, però només ens interessa la Conexión de area local. Cliquem amb el botó dret del ratolí sobre de l’icona i seleccionem Propiedades.

Conexión de area local

Dins de les Propiedades de Conexión de area local, seleccionem Protocolo Internet (TCP/IP) i cliquem Propiedades un altre cop.

Protocolo Internet (TCP/IP)

Aquí seleccionarem Usar la siguiente dirección IP i escriurem els següents camps:

  • Dirección IP: 192.168.1.2
  • Mascara de subred: 255.255.255.0
  • Puerta de enlace: 192.168.1.1

Usar la siguiente dirección IP

Després cliquem aceptar i finalment cerrar. En aquest punt, si teniu Windows XP, hauríeu d’observar un núvol informatiu a la part inferior dreta, informant-vos de que s’ha establert una connexió de xarxa.

s'ha establert una connexió de xarxa

Ara, si obrim el navegador web i entrem l’adreça 192.168.1.1, ens apareixerà la pantalla inicial de configuració del router.

pantalla inicial de configuració del router

Aquests routers disposen d’un apartat per actualitzar el firmware a través del web. A diferència del Buffalo, aquest no estan encriptats i per tant podem fer servir aquesta utilitat per modificar el firmware.

apartat per actualitzar el firmware

Abans però, necessitem descarregar el firmware que volem posar al nostre router. Si anem a la pàgina www.guifi.net/firmware ens donarà unes recomanacions depenent del router que tinguem.

pàgina firmware guifi.net

En aquest cas (WRT-54GL) ens recomanen el DD-guifi o el DD-WRT. Triarem el DD-guifi i clicarem a l’enllaç. Ara ens apareixerà la pàgina amb els firmwares.

DD-guifi o el DD-WRT

Clicarem a la versió més nova (guifi.net-v1.02-dd-wrt.wrt54GL.bin) i el guardarem al disc.

versió més nova

Ara que ens hem baixat el firmware, hem connectat el router i hem configurat la connexió de xarxa, ja ho tenim tot apunt per modificar-lo.

Per entrar a la configuració escrivim 192.168.1.1 al navegador web i entrem el nom d’usuari admin i la contrasenya admin.

Només hem d’anar a l’aparta Administration & Firmware Update, clicar a Navega i seleccionar l’arxiu de firmware que ens hem baixat prèviament.

seleccionar l'arxiu de firmware

Un cop tot apunt cliquem el botó upgrade. A partir d’aquest moment el router començarà a carregar el nou firmware.

el router començarà a carregar el nou firmware

Un cop ha acabat de carregar l’arxiu de firmware, ens informarà amb un missatge a la pantalla del navegador. De moment no heu de prémer el botó Continue ja que de moment només s’ha carregat el firmware però no s’ha instal·lat i per tant no faria res si el premeu.

missatge a la pantalla del navegador

Ara el router començarà a fer coses rares, veureu que s’engeguen i es paren les llums frontals.

s'engeguen i es paren les llums

Tranquils, això és normal, el firmware que hem posat al router s’està instal·lant i per tant necessita reiniciar-se varis cops.

Ens esperem un minutet i llavors cliquem Continue.

A partir d’aquí, el router ja està llest per tornar-lo a col·locar i connectar al lloc definitiu que hem muntat al primer punt.

Si ara obrim el navegador web i escrivim 192.168.1.1 ens apareixerà una pàgina diferent a la que havíem vist anteriorment. Aquesta és la pàgina principal del nou firmware (el DD-guifi).

pàgina principal del nou firmware

Què hem vist?

En aquest fragment de la guia hem après a:

  1. Descarregar el firmware per al nostre router de la pàgina de guifi.net.
  2. Modificar el firmware del router.